Pojednávanie vo veci sexuálneho zneužívania maloletej odročili na 8.júna

18.04.2012 Prešov

Prešov 18. apríla (TASR) – Hlavné pojednávanie s Jozefom P., ktorý pred senátom Okresného súdu v Prešove čelí obžalobe zo sexuálneho zneužívania svojej maloletej dcéry, dnes odročili na 8. júna. Pred súdom predpoludním vypovedali dvaja svedkovia a súdny znalec z oblasti informačných technológií.
V pozícii svedka dnes vypovedal pracovník Sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR, ktorý asistoval pri zadržaní Jozefa P. Na presné podrobnosti týkajúce sa úkonov si nespomínal, uviedol iba toľko, že pri zadržaní bol obžalovaný v domácom úbore, bol síce nepokojný, ale jeho správanie nebolo agresívne ani konfliktné. Svedok konštatoval, že postup bol podľa neho štandardný a podrobnosti by mali byť zaznamenané v správe.
Pred súdom v úlohe svedka vypovedal aj vyšetrovateľ, ktorý dokumentoval tento prípad. Obhajoba ho navrhla vypočuť, nakoľko sa domnieva, že pri vypočutí maloletej poškodenej došlo k procesným pochybeniam. Zaujímali sa napríklad o to, prečo nebola pri výsluchu dievčatka jeho matka, prípadne ustanovený opatrovník z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.
Svedok uviedol, že pri dokumentovaní prípadu postupovali štandardným spôsobom, tak, aby boli chránené práva dieťaťa. Na podrobnosti týkajúce sa samotného výsluchu si nepamätá a niekoľkokrát sa odvolal na zápisnice a správy z týchto procesných úkonov, ktoré sa nachádzajú v spise.
Vyšetrovateľ k prípadu uviedol, že v pamäti mu utkvelo správanie dievčatka, ktoré podľa neho nebolo štandardné na jeho vek, presne to však nešpecifikoval.
K fotografickým záberom z mobilného telefónu, medzi ktorými boli aj fotografie maloletej, sa dnes vyjadroval znalec z odboru informačných technológií. Tomu súd v priebehu procesu uložil doplniť závery v súvislosti s dátami. V doplňujúcej správe znalec konštatoval, že na základe podkladov sa nedá potvrdiť ani vylúčiť či zábery boli vyhotovené týmto mobilom, alebo boli do súborov prenesené iným spôsobom.
Na pojednávanie neprišla jedna svedkyňa a znalec, ktorých vypočujú v júni. Okrem nich navrhla obhajoba predvolať aj ďalších troch svedkov.
Hlavné pojednávanie s Jozefom P. sa začalo v júli minulého roka. Podľa obžaloby mal s dcérou od septembra 2009 do decembra 2010 vykonávať praktiky zamerané na uspokojovanie svojich sexuálnych potrieb. Podozrenie vzniklo v materskej škole, kde si vraj učiteľky všimli u dievčatka neprirodzené prejavy a upozornili na to psychologičku, ktorá neskôr vec oznámila polícii.
Obžalovaný popiera, že by sa dopustil takýchto skutkov. Jeho manželka neverí, že by jej muž dcére mohol ublížiť a vec považuje za vykonštruovanú. Na súde doteraz vypovedali niekoľkí svedkovia, znalci z odborov psychológie, psychiatrie či sexuológie.
 

Vyberte región